Hoe beter de darmgezondheid, hoe hoger de weerstand

Ongeveer 60% van de immuuncellen (Immunogenen) in het lichaam 'wonen' in de darmen. Het lijkt dus logisch dat een goede darmgezondheid een voorwaarde is voor een efficiënte afweersysteem tegen virussen en bacteriën. Een goede darmgezondheid wordt mede bepaald door een goede darmbarrière, ofwel de kwaliteit van het darmslijmvlies. Is het darmslijmvlies (mucosa) onbeschadigd, dan is de barrière functie hoog. Het slijmvlies wordt beschadigd door zuren die de mucosa etsen, waardoor zwakke plekjes ontstaan en op den duur zelfs gaatjes laten zien, waar bacteriën doorheen kunnen en ontstekingen veroorzaken.

Slechte voeding heeft een grote negatieve invloed op de darmbarrière. Darmbacteriën zijn dol op suiker gewone witte suiker, melksuikers en vruchtensuikers uit. Ze eten zoet en poepen zuur, waardoor de mucosa beschadigd raakt. Het kan echter jaren duren voordat werkelijk pijn en ellende oplevert,maar dan is het ook meestal niet mis. Dus voorzichtig met veel taartjes, cake en snoep, maar ook te veel fruit en melk kan op de lange termijn problemen geven.

Goede voeding een grote invloed op het onderhoud en ook op de reparatie van de slijmvliezen. Darmcellen zijn dol op glutamine, een aminozuur dat de darmbarrière verstevigt. Zo prikkelen bètaglucanen uit paddestoelen en gist de immuuncellen. Ze reageren alert op virussen en ziekmakende microben (Pathogenen), maar zolang er geen dreiging is, blijven ze op non-actief. Ze veroorzaken dus geen ontstekingen, zoals 'voedselallergenen'.

Naast de suikers zijn er ook nog de voedselallergenen. Dit zijn ingrediënten waar de darm immuniteit heftig op kan reageren en die de darmslijmvliezen aantasten. Gluten uit tarwe, rogge en gerst, pinda's, soja kunnen problemen geven, maar het gaat niet altijd om een echte allergie waarbij de lever antistoffen maakt. Het lijkt dan een pseudo-allergie. Stop je met deze ingrediënten dan herstelt de mucosa weer, dat gebeurt niet bij allergieën.

Probiotica ondersteunen de mucosa en verhogen de darmbarrière. Onderzoek op bacterievrije muizen heeft duidelijk gemaakt, dat deze muizen extreem gevoelig zijn voor infecties en schrik niet: overgewicht!! Probiotica herstellen de balans in de darmbacteriën.

Om de bacterie groei van de goede bacteriën te stimuleren zijn extra vezels zeer welkom. Zij dienen als voer voor de immunogenen. Dit komt een gezonde en efficiënte darmwerking zeker ten goede.


<< GA TERUG