Knorrende maag en rommelende darmen

Soms kan dat knorrende geluid in je maag of die rommelende darmen best gênant zijn. Zeker als je in een zaal zit waar je een spelt kunt horen vallen. Vaak krijgen wij de vraag waar die inheemse geluiden vandaan komen en hoe je er van af kunt komen.

Met een chic woord heet dit borborygme zoals we vorige week hebben kunnen lezen. Het Latijn kent 1 borborygmus en meerdere borborygmi. Het zijn dus borrelende geluiden die veroorzaakt worden door de schoonmaak troepen in de maag. In de bodem van de maag zorgt de schoonmaakploeg voor samentrekkende spiertjes waardoor contragolfbewegingen ontstaan. De restjes golven nu met kracht uit de maag naar de darm. Als er veel gassen in de maag zitten als gevolg van gisting, dan veroorzaken deze die typisch knorrende maag en rommelende buik. Hoe meer lucht en gas hoe meer lawaai.

De maag wordt hormonaal leeg gelepeld en schoongemaakt. Als de maag leeg is, is het hongerhormoon Grelin hoog en dat daalt zodra de maagwand zich uitrekt. Als de maag nagenoeg leeg is, wordt de veegploeg door het hormoon Motuline geactiveerd om ook de laatste restjes even weg te spoelen.

Intussen krijgen de hersenen een seintje, dat het etenstijd wordt. Het is het bewijs dat het helemaal niet goed is om de hele dag door te eten. De maag moet ook de kans krijgen om schoongeveegd te worden. Bacteriologisch is dit heel nuttig. Bacteriƫn en gisten kunnen niet leven in een zuur milieu, dus weg er mee. Opgeruimd staat netjes.


<< GA TERUG