Meten is weten

Tja, meten is weten, maar word je er gelukkiger van? Meten is leuk voor wetenschappers, die heel veel weten van heel weinig. Wetenschappers vertellen ons hun waarheid van hun werkelijkheid. De echte werkelijkheid is nog vele malen gecompliceerder, dan die van het onderzoek. Het leven hangt van vele factoren aan elkaar. Natuurlijk is het goed voor een diabeet om te meten hoe hoog zijn bloedglucose op dat moment is en hij op basis van deze gegevens insuline moet toedienen om zichzelf niet in een hypo te spuiten met teveel insuline. Zeg eens eerlijk zou jij gelukkiger worden van de uitslag van de Total bodyscan die je vertelt dat je een hoger of lager dan gemiddeld risico hebt op het krijgen van kanker? Je hebt in alle gevallen 50% kans, je krijgt het of je krijgt het niet. Bovendien weet je ook niet eens welke soort kanker het betreft, ik zou zeggen wie dan leeft, wie dan zorgt. Misschien klinkt dit fatalistisch, maar het leven is niet maakbaar met metertjes.

Meetbare gegevens

Verzekeringsmaatschappijen, hypotheekbanken, ministeries, ziekenhuizen willen tegenwoordig allemaal meetbare gegevens, maak het hard / smart en transparant. Hele colonnes therapeuten worden er dol van, administreren zich een ongeluk, pijnigen hun hersens hoe zij kwaliteit van leven moeten scoren zonder tijdverlies, want het invullen van vragenlijsten kost veel tijd en wat meet je? Blijft altijd de vraag wat wil je precies meten en hoe groot is de foutmarge? Wie gaat al deze meetbare gegevens monitoren? Het houdt in ieder geval horden accountants en controllers aan het werk. We leven in een controle maatschappij, waarbij het lijkt alsof we gevaar kunnen afwenden, maar ik vraag me af hoe je geluk moet meten? Doe je dat met goede scores?

Leefstijl

Doe normaal, dan doe je gek genoeg. Het is alleen soms schrijnend om te zien, dat mensen niet meer weten wat normaal is. Luxe en overdaad lijken soms de norm. De onregelmatige eetgewoonten met veel K&K-producten, frisdrank ipv water, ham-kaas croissantjes ipv een boterham met kaas zijn uitwassen van onze welvaart. Dit kan best een beetje minder. Op de fiets naar kantoor is zo gek nog niet, kost veel minder, geen file, conditie neemt dagelijks toe en je denkt na zo’n verfrissend tochtje helder en creatief. Gebruik je verstand en doe iets met je leven waar je gelukkig van wordt.


<< GA TERUG