Bon Appetit
lekker & gezond eten

Nederlandse kinderen worden niet meer langer, wel dikker

Nederlanders zijn het langste volk ter wereld. Ongeveer 150 jaar lang nam de lengte toe per generatie, maar er lijkt een eind te zijn gekomen aan deze trend. Dat concludeert gezondheidswetenschapper Yvonne Schönbeck in haar proefschrift, op basis van resultaten uit de Vijfde Landelijke Groeistudie. Daaruit blijkt dat Nederlandse kinderen in 2009 niet langer zijn dan in 1997.

Maximale lengte bereikt?

In de Vijfde Landelijke Groeistudie studie zijn gegevens opgenomen van 10.030 Nederlandse, 2.548 Turkse en 2.594 Marokkaanse kinderen van 0-21 jaar. Kinderen van Turkse en Marokkaanse afkomst werden tussen 1997 en 2009 wel langer, maar zijn nog altijd gemiddeld 6 - 7 cm kleiner dan kinderen van Nederlandse afkomst. Het is onduidelijk of de stop van de groei van Nederlandse kinderen verklaard wordt doordat de biologisch maximale lengte is bereikt.

Wel toename in overgewicht

De percentages Nederlandse kinderen met overgewicht (14 procent), obesitas (2 procent), en morbide obesitas (0,6 procent) in 2009 zijn, ondanks de inspanningen om overgewicht te lijf te gaan, hoger dan in 1997. Onder kinderen van Turkse en Marokkaanse afkomst zijn deze percentages in 2009 2 tot 5 maal hoger dan bij kinderen van Nederlandse afkomst. Er zijn niet alleen meer kinderen met overgewicht, ook de ernst van het overgewicht is toegenomen. De percentages voor obesitas en ernstige obesitas stijgen sneller dan het percentage overgewicht.

Bon Appétit biedt aanpak op maat

De grote verschillen tussen kinderen van Nederlandse, Turkse en Marokkaanse afkomst in het voorkomen van (ernstig) overgewicht benadrukken de behoefte aan een aanpak op maat, toegespitst op hoog-risicogroepen(Universiteit Utrecht). Deze aanpak op maat kan Bon Appétit de kinderen geven. Samen met kinderfysiotherapeut Alette Borel ontwikkelden zij het programma Kix voor kinderen (070-3176086).


<< TERUG PRINT >>