Bon Appetit
lekker & gezond eten

Het onderbuik-gevoel

Onderbuik-gevoel

Het begrip onderbuik-gevoel wordt meestal in negatieve zin gebruikt voor gevoelens en emoties die potentieel gevaar en alarm oproepen. Ooit had het een veel negatievere betekenis, maar tegenwoordig raakt het meer aan intuïtie. Mijn onderbuik-gevoel vertelt mij dat iets wel/niet kosher is. Meestal gaat het om een spontaan ondoordacht voorstel, dat n iet helemaal goed voelt.

Als je het hebt over het fysieke onderbuik-gevoel dan gaat het over de darmen en die kunnen je heel veel vertellen. Een mens is van kanus tot anus bekleed met slijmvliezen die door slecht eten ernstig beschadigd kunnen worden. Als de coating aan de binnenkant beschadigd is kunnen de zenuwuiteinden geïrriteerd raken en ervaar je dat als pijn. Mensen met veel darmklachten blijken een hypersensitief zenuwstelsel te hebben, waardoor de sneller pijn ervaren, hierdoor angstig kunnen worden en zelfs depressieve gedachten kunnen ontwikkelen.

Zonder woorden

Kleine kinderen kunnen buikpijn ontwikkelen ruim voordat ze voor het eerst naar de grote school of een andere groep gaan. Dit is voor hen een soort waarschuwingssysteem zonder woorden. Ze zijn nog niet in staat om het te verwoorden dat ze dit eng vinden. Spugen is ook zo’n fysieke reactie op spanning, oververmoeidheid die geïnitieerd wordt door de onderbuik die zich krachtig verzet en samentrekt. Het fysieke onderbuik-gevoel moet wel degelijk serieus genomen worden!


<< TERUG PRINT >>