UW DIETIST
lekker & gezond eten

Is bewerkte vlees echt zo kankerverwekkend?

Vlees ligt na kleurstoffen, vet, kaas, zoetstoffen en suiker ook al weer een tijdje onder vuur. Nu is het bewerkt vlees dat net zo kankerverwekkend zou zijn als roken en asbest! Kan een mens nog zorgeloos een knakworstje of een plakje achterham eten?

De WHO kwam onlangs met het volgende nieuws naar buiten; Het eten van 50 gram bewerkt rood vlees op een dag geeft 18% meer kans op darmkanker. Wauw, dat klinkt dreigend, maar wat betekent dit nu weer voor de gemoedsrust van de gemiddelde consument?

Bewerkt vlees, wat is het eigenlijk?

Het onderzoek is gedaan naar bewerkt rood vlees afkomstig van rund, kalf, varken, lam, schaap, paard of geit, waar vervolgens één en ander conserveringsmethode op is losgelaten om de houdbaarheid of de smaak te verbeteren. Hierbij moet je denken aan het eeuwen oude zouten, drogen, fermenteren of roken van vlees, of het bewerken tot een vleesproduct zoals (gedroogde) hamsoorten, ontbijtspek, leverpaté, (knak)worsten, ingeblikt vlees etc. Wonderlijk genoeg zijn het bewerken van andere eiwitproducten zoals kip, eend, kalkoen en vis door bijvoorbeeld roken niet onderzocht.

Appels met peren vergelijken

Het International Agency for Research on Cancer (IARC) onderzoekt in welke mate stoffen of producten invloed hebben op het ontstaan van kanker. Is het absoluut met zekerheid te zeggen dat een stof of product kankerverwekkend is, dan worden deze in categorie 1 ingedeeld. Bizar genoeg staat bewerkt vlees nu samen met roken en asbest in categorie 1. Deze categorie zegt niets over hoe kankerverwekkend een stof is. Het eten van bewerkt vlees is stukken minder kankerverwekkend dan roken of asbest.

Moeten wij nu minder bewerkt rood vlees eten?

Misschien moeten wij ons zo langzamerhand eens gaan realiseren dat het niet aan de bewerking van producten ligt. Het gaat écht niet om dat ene plakje achterham of dat lekkere stukje worst bij de borrel, wij eten stiekem dagelijks gewoon te veel van al het goede.

Kies daarom bewust eens vaker voor wat minder en niet een bewerkte hamburger, knakworst of frikadel of iets dat onder een laagje saus bedekt zit, maar koop gewoon het vlees bij de slager. Daar zie je nog dat het voor jou wordt afgesneden.

Ga liever 2 x per week naar de visboer voor een lekker vers scholletje of een overheerlijke dorade. Probeer het verschil eens te proeven tussen een kip van de poelier en die van de supermarkt. Het is een wereld van verschil en liever iets minder en goed, dan veel!!


<< TERUG PRINT >>