Bon Appetit
lekker & gezond eten

Digitalisering slecht voor gezondheid

Het World Development Report 2016 van de Wereldbank komt tot enkele bijzondere conclusies. Het leven lijkt gemakkelijker te worden door technologische ontwikkelingen zoals online werken en bestellen, mobiel bellen en slimme robots, maar we profiteren minder van digitalisering dan gedacht. De winsten van veel bedrijven en de economische groei vallen tegen, digitalisering holt de arbeidsmarkt uit en de mensen achter het apparaat lijden aan beweging armoede, hoeven nergens meer de deur voor uit en worden ziek door stress en overgewicht. In Nederland hebben nagenoeg alle huishoudens toegang tot het web.

De Wereldbank vindt dat overheden moeten investeren in onderwijs en gezondheidszorg.Wat gebeurt er juist nu, er wordt bezuinigd op beide sectoren. (Om)scholing is de basis voorontwikkeling. Dat mensen ziek worden van de digitalisering had niemand voorzien. Zeker50% van de mensen heeft te maken met robotisering en digitalisering in hun werk. Voor de bank medewerker of telefoniste is geen plaats meer. Omscholing zou een kans kunnen zijn,maar in welk domein is nog plaats voor hen? Dit levert onzekerheid en spanning op.

Digitalisering eist steeds meer output, mensen raken overbelast door de hoeveelheid regels,informatieverwerking en de aanlevertijd van al deze gegevens wordt steeds verder verkort.Flexplekken leveren veel onbehagen op. Mensen moeten vechten om een plaatsje in de ratrace om een stoel, ergeren zich aan vieze toetsenborden en missen hun eigen stekje. Zij kennen hun eigen team niet meer, omdat dit verspreid zit over het hele gebouw. Ruimte om ergens rustig over na te denken, is er niet meer. Thuis werken lijkt een oplossing, maar niet ieder sociaal ingesteld mens is hier even goed in, bovendien is het vertrouwen van baas en hun medewerkers schenken niet altijd even groot. Ook dit levert stressfactoren op.

Spanning is een negatieve factor voor het lijf. Alle cellen komen onder druk te staan,adrenaline en Cortisol leveren hoge bloedsuikers, die weer leiden tot hoge bloeddruk,cholesterol en overgewicht, dat op zijn beurt weer leidt tot allerlei welvaart ziekten en ontstekingen. De digitale wereld in je eentje veranderen lukt niet, misschien dat kritisch en bewust gebruik ervan een beetje rust in eigen lijf geeft.


<< TERUG PRINT >>