Bon Appetit
lekker & gezond eten


Trap er niet in

Nee, het gaat niet over de hondenpoep die op je stoep ligt. Het gaat over nepproducten.

In je vorige eeuw was het mantra van de Nederlandse overheid dat vet fout was. Het was een enkelvoudige boodschap, vet was vies en ongezond. In hoeverre deze kreet door de levensmiddelenindustrie gevoed was, weet niemand (meer). Onderscheid tussen de verschillende soorten vet werd er niet gemaakt, alle vetten waren besmet.

Nu weten we, dat wij onszelf jaren lang tekort gedaan hebben met vetvrije maaltijden. Niet alleen qua smaak, maar door alle vetten te elimineren hebben wij onszelf hormonaal ontregeld, want voor hormonen is wet en cholesterol nodig. De mensheid is in die vetvrije jaren alleen dikker en zieker geworden.

Vet werd vooral vervangen door koolhydraten, vooral door suikers en hoog geraffineerde bindmiddelen voor het zachte mondgevoel. Helaas ligt de vetfobie nog steeds niet achter ons. Nog steeds is er light pindakaas met 30% minder vet, maar ook 45% meer suiker. Wat vind je van vetarme ontbijtkoek nu met wat extra vezeltjes (lees karton), of zuiveldranken zoals chocolademelk zonder toegevoegde suikers, maar met druivensap? Hoezo glucose?

Over suiker is het laatste woord nog niet gezegd. Vorig jaar adviseerde de WHO niet meer dan 50 g suiker per dag te eten en de helft zou nog beter zijn. Dat betekent 25 g, oftewel 5-6 suikerklontjes. In één glas appelsap zit al bijna 40 g. Het zit ook in pastasaus, de dressing op je salade, ‘biologische muesli’(AH) en in ketchup.

In de nieuwe richtlijnen Goede Voeding (RGV) staat niet meer minder vet, maar ander vet. Geen vetten die hard worden bij kamertemperatuur (verzadigde vetten) maar vetten die vloeibaar blijven (onverzadigde vetten). Olijfolie in plaats van harde bakvetten en vis in plaats van vlees.

Neem geen ‘nep’producten waaraan geknutseld is, kies voor het oorspronkelijke product. Niks er uit en iets anders er in!


<< TERUG PRINT >>