Bon Appetit
lekker & gezond eten

Europese consument gooit gemiddeld 123 kg voedsel per jaar weg, waarvan 97 kilo niet nodig is

Dat er veel voedsel onnodig werd weggegooid was bekend, maar dat het zo veel was? Onderzoekers van het Joint Research Centre van de EU bekeken de voedselverspilling in de EU. Het voedselafvalprobleem werd in Denemarken, Duitsland, Finland, Groot-Brittannië, Nederland en Roemenië, tussen 1996-2005 geanalyseerd. Groot-Brittannië is de grootste verspiller (190 kg) en de Roemenen zijn het zuinigst (55 kg).

Onnodige voedselverspilling

Ca. 1/5e van het gekochte voedsel wordt weggegooid, hiervan is een deel afval door verwerking, maar de ene huisvrouw, kok is zuiniger dan de ander, want 97 kg is het gemiddelde van 45-153 kg, botresten, eierschalen, pitten en schillen van groenten en fruit niet meegerekend.

Stel je nu eens voor, dat wij in dit kersverse nieuwe jaar 2016 allemaal wat bewuster met ons voedsel omgaan, dat zou volgens de onderzoekers 22-75 miljoen ton voedselverspilling per jaar schelen. Hiermee wordt veel geld bespaard voor consumenten, maar ook voor de lokale autoriteiten, die betalen voor de afvalinzameling en verwerking door particuliere bedrijven.

Bewustwording

Natuurlijk begint het allemaal bij bewustwording, je moet het eerst duidelijk voor je zien. Dan begint het proces van; Wat kan ik er zelf aan doen? Door luxe en gemak(zucht) zijn woorden zoals kliekjesdag, restverwerking, hergebruik en recycling weer ‘en vogue’. Op internet circuleren diverse sites en blogs met kliekjesrecepten. Neem eens een kijkje op onderstaande sites, er staan werkelijk heel creatieve leuke recepten en ideeën op.

http://www.smulweb.nl/recepten/kliekjes
http://www.weightwatch.nl
http://www.darmgezondheid.nl/consumenten/tips/tips-voor-gezonde-darmen/kliekjesdag.html
http://www.kliekipedia.nl
http://blog.hellofresh.nl/ingredienten/tips-tricks/kliekjesdag-met-hellofresh/

<< TERUG PRINT >>