Bon Appetit
lekker & gezond eten

Kerrie/Curry

Kerrie is een mengsel van specerijen uit het verre oosten. Het woord kerrie is een verbastering van het Tamil woord kari, dat saus betekent. Kari werd door de Engelsen verbasterd tot curry. In onze Gouden Eeuw brachten de Nederlanders vele specerijen richting Europa, waar ze nu niet meer weg te denken zijn uit allerlei gerechten zoals curry of rijst met kip en kerriesaus. De smaak van het vernederlandste kerriepoeder is heel anders dan de originele Indiase kerriegerechten. Kurkuma (curcuma, geelwortel) is een typisch ingrediënt uit de oosters keukens uit India, Maleisië, Thailand, Pakistan, China. Minder bekend is de geneeskrachtige werking. De belangrijkste bio-actieve stof uit kurkuma heet Curcumine.

Curcumine is een uitstekende ontstekingsremmer bij chronische darmontstekingen, alvleesklierontsteking, reuma en inwendige oogontsteking. In tegenstelling tot farmaceutische ontstekingsremmers, die maagbloedingen kunnen veroorzaken, beschermt Curcumine juist tegen maagzweren en maagbloedingen.

Een nadeel van Curcumine is dat het in de darmen slecht wordt opgenomen. Dit gaat beter als het samen met peper wordt gebruikt in gerechten.

Zelf currypasta maken?

10-15 groene rawit pepertjes
150g sjalotjes
5 teentjes knoflook
1 el zeer fijngehakte citroengras
3 schijfjes laos
rasp en sap van 1 limoen
6-8 korianderwortels
½tl trassi of 2 ansjovisjes uit blik of glas
1 tl gemalen komijnzaad
1 tl gemalen korianderzaad

Doe alle ingrediënten in een smalle hoge mengbeker. Voeg zo nodig een paar eetlepels water of olie toe en maal met de staafmixer alle ingrediënten tot een mooie, gladde currypasta. De currypasta is 1-2 weken te bewaren in de ijskast. Invriezen gaat ook prima.

Leuk geel pittig eenvoudig Paas soepje?

Kook water met currypasta en kokosmelk. Gebruik eventueel bouillon als basis, maar dit kan erg zout worden. Voeg als vulling toe: taugé, paksoi, kousenband, peultjes en koriander. Neem voor de vulling: gebakken tahoe, gare kip en/of noodles. Breng het soepje op smaak met vissaus en limoensap. Garneer het gerecht met enkele flintertjes rode peper en schijfjes hardgekookt ei.


<< TERUG PRINT >>